POSIŁKI
Dużym atutem naszego żłobka jest odpowiednio dobrane i zbilansowane menu przygotowywane przez nasze wspaniałe Panie kucharki, co daje nam energię do pracy, zabawy i nauki na cały dzień.
Niewątpliwie bardzo dużą zaletą naszej placówki jest właśnie wyśmienita kuchnia domowa.
Serwowane smakołyki przygotowywane są na bazie świeżych i zdrowych produktów. Podawane posiłki są zróżnicowane i zawierają wymagane wartości odżywcze. Menu ustalane na bazie konsultacji z technologiem żywienia.
Tak jak wspólne posiłki w każdym domu są ważnym punktem codzienności budującym więzi rodzinne, tak i dla naszej przedszkolnej rodziny stanowią ważne źródło nie tylko witamin i wartości odżywczych, ale również źródło radości, przyjemności i dbałości o potrzeby drugiego człowieka.
Uwzględniamy też indywidualne potrzeby żywieniowe dzieci. Dlatego oprócz zbilansowanej diety, opartej o piramidę żywienia, dodatkowo realizujemy diety specjalne., proponując alergikom indywidualne menu, ze szczególnym uwzględnieniem ich potrzeb.
Tygodniowy jadłospis jest udostępniony rodzicom na tablicy ogłoszeń.
Przykładowy jadłospis
Poniedziałek | Wtorek | Środa | Czwartek | Piątek | |
---|---|---|---|---|---|
Śniadanie | Chlebek razowy, pasta z awokado, szynka włoska, masło, pomidor, ogórek, herbatka owocowa | Mus owsiany na mleku z bananem i malinami, bułeczka dyniowa, pieczywo pszenne, pasztet drobiowy, polędwica sopocka, masło, ogórek, papryka, herbatka owocowa | Jogurt z musli, pieczywo wieloziarniste, pieczywo pszenne, szynka z indyka, rzodkiewka, sałata, ogórek kwaszony | Bułka grahamka,pieczywo pszenne, szynka drobiowa, pasta z tuńczyka, sałata, pomidor, ogórek, herbata z cytryną | Serek ze szpinakiem, szynka biała, pieczywo razowe i pszenne, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka, herbatka owocowa |
Obiad | Zupa krupnik, zapiekanka makaronowa z kurczakiem, kompocik owocowy, woda | Zupa jarzynowa, kopytka dyniowe z masłem, marchewka z jabłkiem, kompot z owocowy, woda | Rosół, kotlet mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompocik owocowy, woda | Krem z zielonych warzyw (groszek, brokuł, brukselka), makaron z sosem pieczarkowym, warzywa na parze, kompocik owocowy, woda | Zupa ogórkowa, ryba smażona w panierce, kasza pęczak, surówka z kiszonej kapusty, kompocik owocowy, woda |
Podwieczorek | Budyń czekoladowy, kalarepa, marchewka, lemoniada z mięta i cytryną | Grzanki z serem, szynką i ketchupem, owoc sezonowy, herbatka owocowa, woda | Ciasto drożdżowe, herbatka owocowa, woda | Budyń jaglany z jabłkiem, bananem i cynamonem, owoc sezonowy, lemoniada | Kisiel cytrynowy, chrupki ryżowe, herbatka owocowa, woda |
Kolacja | Pasztet sojowy, ser żółty, ogórek, sałata, pomidor, chlebek razowy, herbatka owocowo- miętowa. | Kuskus z gotowanymi warzywami, kanapki z jajkiem na twardo i warzywami, herbatka rumiankowa | Sałatka brokułowa (pomidory koktajlowe, ser wędzony, ziarna słonecznika, jogurt), herbatka malinowa | Ser żółty, szynka drobiowa, masło, pomidor, ogórek, sałata, chleb razowy lub pszenny, herbatka | Sałatka owocowa z jogurtem, herbatka |